gggg
Kipic: Proszę o pomoc w narysowaniu
podstawą ostrosłupa jest prostokąt o bokach 4 i 4
√2 wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa
mają długość 4 oblicz cosinus kąta między dwiema sąsiednimi ścianami bocznymi tego ostrosłupa
Niemam bladego pojecia jak ma to wygladac

prosze o pomoc w narysowaniu
z góry dzieki
18 mar 19:37
krystek:

I teraz dasz radę!
18 mar 19:41
Kipic: a jak policzyc te dwie proste na czerwono bo one chyba nie sa pod katem prostym
18 mar 20:01
krystek: Są to wysokości ścian bocznych , które są Δ równoramiennymi
Kąt dwuścienny miierzymy kątem liniowym przez przecięcie płaszczyzną prostopadłą do ich
wspólnej krwędzi
18 mar 20:03
krystek:

Dasz rade wyliczyć.
18 mar 20:06
Kipic:

Tak krystek ale w drugiej scianie już wysokości nie ma

tylko jest chyba dwusiecdzna ale jak
ja policzyc ?
18 mar 20:41
Kipic: up
18 mar 20:57
Ajtek:
Masz dokładnie to samo w drugiej ścianie

.
18 mar 21:02
Ajtek:
Dobry wieczór
krystek
18 mar 21:04
krystek: Witaj
Ajtku
18 mar 21:07
Kipic:

no dobra to tak :
b=4
a=4
√2
c=4
wiec wysokosc (na czerwono ) w 1 trojkacie wychodzi
x=4
a w drugim trojkacie
y=2
√3
i jak licze z twierdzenia cosinusów w polaczeniu z przekatna podstawy to jest :
(4
√3)
2=4
2+(2
√3)
2−2(2
√3)(4)cosα
48=28−16
√3cosα
4
√3cosα=−5
| | √3 | |
a w odpowedziach jest ze cosα=− |
| |
| | 3 | |
wiec gdzie jest błąd
18 mar 21:09
Kipic: up
19 mar 14:43
Kipic: dobra mam już
19 mar 14:58