trygonometria
Monia : | | 1+sinα | | 1−sinα | |
wykaż że jeśli α∊(180◯,270◯), to √ |
| − √ |
| =−2tgα |
| | 1−sinα | | 1+sinα | |
18 mar 19:31
Olaa: prosze o pomoc
18 mar 19:43
krystek: Wczoraj było , poszukaj na forum
pod pierwszym pierwiastkiem L i M pomnóz przez 1+sinx a pod drugim 1−sinx
18 mar 19:46
ICSP: Dla wskazanego przedziału zachodzi : cosx < 0 oraz sinx < 0
i jedziemy :
| | 1 + sinx | | 1 − sinx | |
L = √ |
| − √ |
| = |
| | 1 − sinx | | 1 + sinx | |
| | (1 +sinx)2 | | (1 − sinx)2 | |
= √ |
| − √ |
| = |
| | 1 − sin2x | | 1 − sin2x | |
| | |1 + sinx| | | |1−sinx| | |
= |
| − |
| = |
| | |cosx| | | |cosx| | |
| | 1 − sinx | | 1 − sinx | |
= − |
| + |
| = −2tgx = P |
| | cosx | | cosx | |
c.n.w.
Mam nadzieje że zapis co do pierwiastków jest czytelny.
18 mar 19:47
pigor: ..., otóż α∊III ćwiartki , więc ponieważ
|sinx|≤1 ⇔ −1≤sinx≤1 /+1 ⇒ 0≤1±sinx≤2 , to
| | 1+sinα | | 1−sinα | |
L= √ |
| −√ |
| = rozszerzam wyrażenia |
| | 1−sinα | | 1+sinα | |
podpierwiastkowe przez (1+sinx) i (1−sinx) odpowiednio
| | (1+sinα)2 | | (1−sinα)2 | |
i otrzymuję = √ |
| −√ |
| = |
| | 1−sin2α | | 1−sin2α | |
| | |1+sinα| | | |1−sinα| | | 1+sinα | | 1−sinα | |
= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| | √cos2α | | √cos2α | | |cosα| | | |cosα| | |
| | 1+sinα | | 1−sinα | |
a w III−ej ćwiartce cosα<0, więc dalej = |
| − |
| = |
| | −cosα | | −cosα | |
| | −1−sinα | | 1−sinα | | −1−sinα+1−sinα | |
= |
| + |
| = |
| = |
| | cosα | | cosα | | cosα | |
| | −2sinα | |
= |
| = −2tgα= P . ... |
| | cosα | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
P.S. nie wiem dlaczego w ostatnich linijkach "zginęła" mi

kreska ułamkowa
18 mar 20:04
pigor: ... o kurcze jest

, a ni cholery nie mogłem jej znaleźć i sporo czasu poszło mi na szukanie
jej , dlaczego jej nie widziałem w podglądzie . ...
18 mar 20:08
krystek: Poszła na spacer ,szukać wiosny.
18 mar 20:12
Monia: dzękuje
18 mar 20:12
pigor: ... ,
krystek chciałbym, obyś miał rację, bo ja już mam dość zimy . ...
18 mar 20:19
krystek: I ja również , chociaż miło jest obserwowac jak 2 dzięcioły przychodzą pożywiać się słoniną
razem z sikorkami.
18 mar 20:22