sprawdź czy istnieje liczba a dla której wielomiany w(x) i p(x) są równe jeśli
Kamil: sprawdź czy istnieje liczba a dla której wielomiany w(x) i p(x) są równe jeśli
W(x)= (3x−a)2 razy 4x
P(x)= 36x3 + 48x2 + 16x
18 mar 19:26
ICSP: a = −2
18 mar 19:28
Kamil: jak Ci to wyszło? też umiem w odpowiedziach sprawdzić
18 mar 19:30
ICSP: a wiesz chociaż kiedy dwa wielomiany są uznawane za równe ?
18 mar 19:32
Kamil:
Jak mi powiesz to będę wiedział.
18 mar 19:34
ICSP: Wielomiany są równe wtedy gdy spełniają dwa warunki : \
1o Są tego samego stopnia
2o Współczynniki przy odpowiednich potęgach są takie same
18 mar 19:36
krystek: @Kamilu wielomian w(x)=....rozpisz na sumę
18 mar 19:43
krystek: W(x)=4x(9x2−6ax+a2)=...
18 mar 19:56