18 mar 19:22
18 mar 19:23
TopStudent Irena Teacher: podeślij rozwiązania a ja powiem gdzie robisz błędy
18 mar 19:26
Krzysiek: Pierwszego zrobić nie umiem. Robię to w taki sposób, że A3 * Q = A4. Problem ma z wyliczeniem
tego działania, gdyż nie wiem co później zrobić z tymi pierwiastkami, czy to się w ogóle da w
ten sposób wyliczyć?
Co do zadania 2 i 3:
http://files.tinypic.pl/i/00349/5kz4casakzbo.jpg
18 mar 19:44
TopStudent Irena Teacher: Zad 2
Upościć trzeba ten ułamek q=(2(n2)+2n+1)/(2n2)=(2n2*22n*2)/(2n2)=22n*2
możesz zrobić łatwiej wyliczyć dowolne trzy kolejne wyrazy i podstawić do wzoru na sąsiadów
18 mar 19:59
TopStudent Irena Teacher: Zad 3
q3=2 √2
q3=23/2 | 1/3
q=21/2
18 mar 20:06
Mila:
1)
| | 10−7√2 | |
a) q= |
| =usuwam niewymierność z mianownika , |
| | 3−2√2 | |
| | 10−7√2 | | 3+2√2 | | 30+20√2−21√2−14*2 | |
= |
| * |
| = |
| = |
| | 3−2√2 | | 3+2√2 | | 9−8 | |
=2−
√2
q=2−√2
b) a
3=3−2
√2=a
1*q
| | 3−2√2 | |
a1= |
| usuwam niewymierność z mianownika |
| | 2−√2 | |
| | 3−2√2 | | 2+√2 | |
a1= |
| * |
| |
| | 2−√2 | | 2+√2 | |
c) a
7=a
5*q
2
a
7−a
5=a
5*q
2−a
5=a
5*(q
2−1)=(34−24
√2)*((2−
√2)
2−1)=
=(34−24
√2)*(4−4
√2+2−1)=(34−24
√2)*(5−4
√2)=
=170−136
√2−120
√2+192=
=362−256
√2
18 mar 20:18