:)
Maniek: W trójkącie ABC boki AC i BC mają taką samą długość. Na półprostej BC poza bokiem BC zaznaczono
punkt D tak, że prosta przechodząca przez punkt D i prostopadła do boku AB przecina się z
bokiem AC w punkcie E. Udowodnij, że trójkąt CDE jest równoramienny?
1 wrz 17:53
Eta:

Witam

kąt ACD jest kątem zewnętrznym trójkąta ABC ( więc ma miarę równą sumie miar
kątów wewnętrznych do niego nie przyległych.
zatem kąt ACD = α+ α= 2α
kąt AEF = 90
o − α
kąt CED = kąt AEF = 90
o −α −−− ( bo są kątami wierzchołkowymi)
zatem: kąt EDC = 180
0 −( 90
o −α +2α) = 180
o −90
o −α= 90
o−α
więc kąty CED = EDC = 90
o −α
zatem trójkąt CDE −−− jest równoramiennym
c.b.d.o.
1 wrz 18:31