Policz polę i obwód trapezu gdy wpisano w niego okrąg.
sizka: W trapez równoramienny wpisano okrąg. Oblicz obwód i pole trapezu, jeżeli:
a) jego ramię ma długość 8cm, a kąt przy podstawie ma miarę 30 stopni
b) jego podstawy mają długości 2 cm i 4 cm
c) jego przekątna ma długość 6 cm, a promień okręgu jest równy 2 cm
Janek191:
a)
c = 8 cm
α = 30
o
Mamy
więc
h = 4
Trapez jest opisany na okręgu, zatem a + b = 2*c = 16 cm
Pole trapezu
P = 0,5*(a + b)*h = 0,5 *16 cm * 4 cm = 32 cm
2
=====================================
Obwód
L = a + b + 2 c = 16 cm + 16 cm = 32 cm
================================
b)
b = 2 cm
a = 4 cm
więc
2 c = a + b = 2 cm + 4 cm = 6 cm
c = 3 cm
=======
h − wysokość trapezu
Z tw. Pitagorasa mamy
x
2 + h
2 = c
2
h
2 = c
2 − x
2 = 3
2 − 1
2 = 9 − 1 = 8 = 4*2
więc
h = 2
√2
h = 2
√2 cm
============
Pole trapezu
P = 0,5*( a + b) *h = 0,5 *6 cm* 2
√2 cm = 6
√2 cm
2
===========================================
Obwód trapezu
L = a + b + 2 c = 6 cm + 6 cm = 12 cm
=================================
c)
p = 6 cm
r = 2 cm
Mamy
h = 2 r = 2* 2 cm = 4cm
==================
oraz [ 0,5 *(a + b)]
2 + h
2 = p
2
[ 0,5 (a + b)]
2 = p
2 − h
2 = 6
2 − 4
2 = 36 − 16 = 20 = 4*5
0,5 (a + b) = 2
√5 / * 2
a + b = 4
√5
a + b = 4
√5 cm
==============
2 c =a + b = 4
√5 cm
===================
Pole trapezu
P = 0,5 *(a + b)*h = 0,5* 4
√5 cm*4 cm = 8
√5 cm
2
===========================================
Obwód trapezu
L = a + b + 2 c = 4
√5 cm + 4
√5 cm = 8
√5 cm
========================================