jak sie za to zabrac podpowie ktos:>
marcin: Znaleźć mimośród elipsy wiedząc, że odległość między jej kierownicami jest cztery razy większa
od odległości między ogniskami
1 wrz 17:33
tim: Ja spróbuję...
1 wrz 19:59
tim: Ogniska: F
1 (c,0), F
2 (−c,0)
IF
1F
2I = 2c
d = 4*IF
1F
2I = 8c
| | c | | a2 | |
e = |
| −−− mimośród d = |
| d = 8c |
| | a | | c | |
8c
2 = a
2
2
√2c = a
| | c | | 1 | | 2√2 | |
e = |
| = |
| = |
| = 0,25√2 |
| | 2√2c | | 2√2 | | 8 | |
1 wrz 20:11
tim: A tak dla pewności, że wiesz, to e < 1...
1 wrz 20:24