stosunek Ppb stożka do Pp kuli opisanej- gdzie jest błąd?
Arek:

W stosunek pola powierzchni bocznej stożka do pola powierzchni kuli opisanej na tym stożku
wynosi 3:8. Znajdź kąt rozwarcia tego stożka.
8rl=12R
2
2rl=3R
2
tw. sinusów:
r=Rsinα
2Rsinα*l=3R
2
2sinαl=3R
tw. cosinusów:
4r
2=l
2+l
2−2l
2*cosα
2r
2=l
2(1−cosα)
| | 9R2 | |
2R2*sin2α= |
| *(1−cosα) |
| | 4sin2α | |
8sin
4α=9−9cosα
sin
4α=1−2cos
2α+cos
4α
8−16cos
2α+8cos
4α+9cosα−9=0
cosα=t
8t
4−16t
2+9t−1=0
W(1)=0
Dzieliąc przez (t−1) otrzymuję:
(t−1)8t
2−8t+1=0
Δ=32
√Δ=4*
√2
cosα=1 nie może być bo wtedy α=0 st
α≈81 st ⋁ α≈31 st
W odpowiedzi wynik jest:
α≈81 st ⋁ α=60 st
Gdzie mam błąd?
Pozdrawiam