Ciagi a1,r ogolny wyraz ciagu
marcin: 1.w ciagu artmetycznym An=5 n=21 Sn= 630 oblicz a1 i r
2.wyznacz ogolny wyraz ciagu An:
3,7,11,15,19...
3.zbadaj czy ciag an=3−4n jest artmetyczny
4. oblicz sume 8+15+22+29+...141=
prosze o wyczerpujace rozwiazania i to aknajszybciej
18 mar 18:47
TopStudent Irena Teacher: Zadanie 1
Ze wzoru na Sn oblicz a1
Sn= a1+an 2*n
a ze wzoru an oblicz r
an=a1+(n−1)*r
18 mar 18:57
bezendu:
2) r=4
an=a1+(n−1)*r
an=3+(n−1)*4
an=3+4n−4
an=4n−1
3) an= 3−4n
an+1=3−4(n+1)=3−4n−4=−4n−1
an+1−an=3−4n−(−4n−1)=3−4n+4n+1=4 ciąg jest arytmetyczny
18 mar 18:59
marcin: co do pierwszego zadania to prosil bym o rozpisanie wszystkiego bo tego nie rozumiem
18 mar 19:05
bezendu:
4) a
n=141
a
1=8
r=7
8+(n−1)*7=141
8+7n−7=141
7n=140
n=20
S
n=1490
zadanie 1 zrobisz sam już teraz chyba
18 mar 19:06
TopStudent Irena Teacher: Odp. Zadanie 1
a1= 55
r= − 2,5
18 mar 19:07
marcin: tak teraz sobie poradze

slicznie dziekuje
18 mar 19:17