wyznacz pole i obwód trójkata
karo : Długości boków trójkąta prostokatnego tworzą rosnący ciag arytmetyczny o pierwszym wyrazie 2.
wyznacz pole i obwód trójkata
18 mar 18:39
pigor: ..., np. tak : niech 2<x<y − długości boków Δ prostokątnego
tworzące rosnący ciąg arytmetyczny, to
2x=2+y i y2=4+x2 ⇔ (*) y=2x−2 i (2x−2)2= 4+x2 ⇒ 4x2+4−8x=4+x2 ⇒
⇒ 3x2−8x=0 ⇔ x(3x−8)=0, stąd i z (*) ⇒ x=83 i y=163−2=103,
czyli 2,223,313 − szukane długości boków , więc
PΔ= 12*2*83= 83 [j2], zaś Ob.= 2+223+313= 8.
18 mar 21:54
karo : Dzięki bardzo
19 mar 10:11