podpowie ktos
marcin: Napisać równanie okręgu o środku w punkcie S(1,1), odcinającego na prostej
3x−4x+31=0 cięciwę o długości równej 16.
czy tu jest blad w zapisie prostej czy ja poprostu tego nei rozumiem?
1 wrz 13:34
marcin:

|AB|=16
prosta x=31
S(1,1)
S(a,b) A(x,y)
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2
dobrze mysle?
1 wrz 13:53
Bogdan:
Moim zdaniem jest błąd w zapisie prostej, powinno być: 3x − 4y + 31 = 0
1 wrz 16:03
Bogdan:

S = (1, 1) − środek okręgu.
Równanie okręgu: (x − 1)
2 + (y − 1)
2 = r
2
Wystarczy najpierw wyznaczyć
d, potem
r.
d − odległość punktu S od prostej 3x − 4y + 31 = 0.
1 wrz 16:19
marcin: no dzieki tak myslalem ze pewnie blad w prostej

ale gdyby bylo to x=31 to dalo by sie
obliczyc tylko chce wiedziec czy tym samym sposobem?
1 wrz 17:07
marcin: poprawiam: gdyby bylo −x + 31 = 0 to tak samo by sie liczylo?
a i rownanie: (x−1)2 + (y−1)2 = 100
1 wrz 17:41