Zadanie dla prawdziwego matematyka.
Werka: Hej, czy ktoś podejmie się tego strasznego zadania?
x3+2x2+x+1=0
18 mar 18:35
trol: ale co trzeba z tym zrobić? może konkretniej?
18 mar 18:38
Werka: Wyliczenie "iksów" plus przedstawienie metody obliczeń. Dodam, że to zadanie z automatyki.
Macie chociaż jakieś rady, jak to zrobić?
19 mar 18:35
ICSP: x
3 + 2x
2 + x + 1 = 0
| | 2 | |
podstawiam : x = (y − |
| ) i mam : |
| | 3 | |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
(y − |
| )3 + 2(y − |
| )2 + y − |
| + 1 = 0 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 4 | | 8 | | 8 | | 8 | | 1 | |
y3 − 2y2 + |
| y − |
| + 2y2 − |
| y + |
| + y + |
| |
| | 3 | | 27 | | 3 | | 9 | | 3 | |
podstawiając y = u + v oczywiste jest że :
zauważam ze są to wzory Viete'a dla trójmianu kwadratowego i mam
| | 625 − 4 | | 621 | | 9 * 69 | | 3√69 | |
Δ = |
| = |
| = |
| ⇒ √Δ = |
| > 0 − jeden |
| | 729 | | 729 | | 272 | | 27 | |
pierwiastek rzeczywisty
| | 1 | |
y = 3√z1 + 3√z2 = |
| ( 3√−25 + 3√69 + 3√−25 + 3√69) |
| | 3 | |
| | 1 | |
x = |
| (−2 − 3√25 − 3√69 − 3√25 + 3√69) |
| | 3 | |
tyle z rzeczywistych
19 mar 18:47
Trivial:
Weźmy metodę Newtona. Kolejne przybliżenia pierwiastka funkcji f(x) uzyskamy stosując wzór:
Czyli poprzez iterację funkcji
Dla tego przykładu
| | x3+2x2+x+1 | |
g(x) = x − |
| |
| | 3x2+4x+1 | |
Zacznijmy od x = −2
g(−2) = −1.8
g(−1.8) = −1.75682
g(−1.75682) = −1.75488
Rozwiązanie 'dokładne' to:
x = −1.7548776662466927600
19 mar 19:30
ICSP: Trivial a nie trzeba jeszcze pokazać przed zastosowaniem metody Netwona że funkcja jest :
1. Wypukła bądź wklęsła w danych przedziale
2. Posiada tylko jedno miejsce zerowe.
19 mar 19:32
Trivial:
1. Chodzi chyba o to, żeby pochodna nie była zerem 'po drodze'.
2. Jest chyba niekonieczne bo i tak dojdziemy do jakiegoś miejsca zerowego.
Jeżeli się zbiega to problemów nie ma. Wystarczy dobrać odpowiednio miejsce startu.
19 mar 19:38
ICSP: a ja miałem w notatkach podane że musi być albo wypukła albo wklęsła

Akurat w tym przypadku jest jedno miejsce zerowe, w innych przypadkach mogą być trzy i wtedy
bardzo prosto pominąć pozostałe dwa i wyznaczyć tylko jedno
19 mar 19:42
Trivial: Najlepiej sobie tę funkcję narysować i wybrać punkt startowy 'na oko'
19 mar 19:44
ICSP: po co rysować

Widać ze same plusy więc dodatniego miejsca zerowego być nie może

Współczynniki również zbyt duże nie są tak więc do −5 powinno już coś byc
19 mar 19:47
Trivial: Może w tym przypadku widać, ale dla jakichś szalonych funkcji lepiej sobie narysować.
19 mar 19:50
ICSP: no dla szalonych to tak
19 mar 19:55