Wiadomo, że alfa jest kątem rozwartym. Oblicz wartość wyrażenia:
KASIA: a) 2cos α + sin α, jesli sin(kwadrat)α= 0.25
b) tg α−6ctg α, jeśli tg(kwadrat)α= 144
c) 3sin α+4cos α / sin α− 2cos α, jeśli ctg(kwadrat)α= 100
PROSZĘ O POMOC

!
18 mar 18:33
Monika;): b)tg(kwadrat)α=144
tgα=12 lub tgα=−12 (ale wiedząc że to druga ćwartka układu współrzędnych to wiadomo iz tgα
jest ujemny więc: tgα=−12)
ctgα jest odwrotnocią tgα więc otrzymujemy:
ctgα=−1/12
Teraz podstawiamy do działania:
tgα−6 ctgα=−12−6*(−1/12)=−12+1/2=−11,5
7 kwi 12:59