matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
przykład równania kwadratowego
Ania:
x
4
− 2x
2
+1= 0 proszę wytłumaczcie mi jak się to robi, bo zapomniałam, a dla was to pewnie oczywistee
18 mar 17:50
Mila:
x
2
=t i t≥0 t
2
−2t+1=0 (t−1)
2
=0 t=1 x
2
=1 x=1 lub x=−1
18 mar 18:02
Ania:
dziękuję!
18 mar 18:07