wyznaczyc przedziały w których wykres jest wypukły lub wklęsły
mag: f(x)=xe−4x
1 wrz 09:15
AS: Funkcja y = f(x) w punkcie xo wypukła gdy f"(xo) > 0,a wklęsła gdy f"(xo) < 0
U nas
f(x) = x*e−4*x
Pierwsza pochodna
f'(x) = (x)'*e−4*x + x*(e−4*x)' = e−4*x + x*(−4*e−4*x)
f'(x) = e−4*x − 4*x*e−4*x
Druga pochodna
f"(x) = (e−4*x)' − [(4*x)'*e−4*x + 4*x*(e−4*x)']
f"(x) = −4*e−4*x − [(4*e−4*x + 4*x*(−4)*e−4*x]
f"(x) = −4*e−4*x − 4*e−4*x + 16*x*e−4*x
f"(x) = e−4*x*(−8 + 16*x)
Funkcja wypukła dla −8 + 16*x > 0 ⇒ x > 1/2
Funkcja wklęsła dla −8 + 16*x < 0 ⇒ x < 1/2
Odp. Funkcja wypukła w przedziale (1/2,∞) , wklęsła w przedzaile (−∞,1/2)
1 wrz 10:41