Maraton
Impresja: PILNE ! Potrzebuję pilnie rozwiązania zadanek, gdyż bedą mi one potrzebne na jutro na
sprawdzian, bardzo proszę o pomoc..

!
1) Kąt alfa jest ostry i sinus alfa= 1/4. Oblicz 3+2tg alfa
2) Wykaż, że jeśli a,b należy do R oraz a>b i a + 2b<0, to a(a+b)<2b
2
3) Dany jest ciąg arytmetyczny , w którym a
16=21 ; a
17=42. Oblicz sumę dwudziestu
początkowych wyrazów tego ciągu
5) Oblicz pole trójkąta równobocznego, którego wysokość jest o 1 cm mniejsza od boku tego
trójkąta
6) Wyznacz równanie okręgu stycznego do osi OX , którego środkiem jest punkt S=(−4:5)
asdf: alfa = x
x ∊ (0;90)
sin
2x + cos
2x = 1
| | | | 2 | |
3 + 2tgx = 3 + 2* |
| = 3 + |
| |
| | | | √15 | |
Na co Ci rozwiązania tych zadan, musisz samemu je rozwiązać, a jak masz jutro mieć z tego
sprawdzian to powinieneś TY dostać ocene za własną prace twórczą...Jak nie umiesz to
dostaniesz 1...a jak sie nauczysz to dostaniesz 5(ale to okrutne z mojej strony

). Nie licz
na gotowca. Będziesz probowac samemu to Ci pomoge, inaczej nie licz na nic więcej z mojej
strony.