Funkcje wymierne NA WCZORAJ !:)
Adrian: Witam !
Potrzebuje na wczoraj rozwiązanie i małe wytłumaczenie do zadanie , z góry dziękuje za szybkie
odpowiedzi . JA ZIELONY
| | −3 | |
: narysuj wykres funkcji f(x)= |
| a następnie przesuń go o wektor v=[1,0] funkcje jaką |
| | x | |
otrzymałeś oznacz jako g .
napisz wzór funkcji i określ dziedzine
oblicz g (3)
dla jakich wartości przyjmuje dodatnie
18 mar 17:40
Nestea: f(x) = ax−p + q
Wektor [1 , 0] a więc g(x) = −3x−1 D=R\{1}
(Czyli funkcja −3 / x jest przesunięta o jedną jednostkę w prawo)
18 mar 17:55
Adrian: Nie czaje może jakieś objaśnienia dlaczego o jedno w prawo czemu −3/x−1 ? od a do z ja z matmy
zielony
18 mar 18:36
Krzysiek : | | −3 | |
wylicz wartosci dodatnie −jakie to sa dodatnie ?. Sa to wieksze od zera . czyli |
| >0 |
| | x−1 | |
zalozenie x≠1 i rozwiaz ta nierownosc
https://matematykaszkolna.pl/strona/1696.html masz tu przyklady jak sie rozwiazuje nierownosci
wymierne i dzialaj a nie ze zielony
18 mar 23:14