narysuj wykres, omów jego własności:
wajdzik: Narysuj wykres funkcji i na jego podstawie omów jego własności:
1
0 x≥0
| | x−1 | | x+1−2 | | −2 | |
y= |
| = |
| = |
| +1 |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
2
0 x<o
| | −x−1 | | −x+1−2 | | −2 | |
y= |
| = |
| = |
| +1 |
| | −x+1 | | −x+1 | | −x+1 | |
Dobrze zrobiona część zadania?
18 mar 17:38
wajdzik:
18 mar 17:42
wajdzik:
18 mar 17:45
wajdzik:
18 mar 17:47
asdf: nom
18 mar 17:48
wajdzik:

Wyszedł mi ten rysunek? Przy "−1" odbijam. Funkcja ma dwa miejsca zerowe.
Jak ktoś potwierdzi, że wykres jest ok to napiszę własności.
18 mar 18:06
wajdzik:
18 mar 18:10
wajdzik:
18 mar 18:15
asdf:

.
18 mar 18:17
wajdzik: Własności(bardzo ważne jak dla mnie):
D=x∊R\{−1,1}
Zw: y∊(<−1,+∞)
Funkcja jest różnowartościowa
Funkcja nie jest okresowa
Funkcja ma dwa miejsca zerowe: x0=−1, x0=1
Asymptota pionowa x=−1 V x=1
Asymptota pozioma y=1
f↗ ⇔ x∊(1,+∞)
f↘ ⇔ x∊(−∞,1)
Wszystko gra? Mi się wydaję, że nie.
18 mar 18:34
wajdzik:
18 mar 18:40
wajdzik:
18 mar 18:41
wajdzik:
18 mar 18:44
wajdzik:
18 mar 18:47
wajdzik:
18 mar 18:51
wajdzik:
18 mar 19:07
wajdzik:
18 mar 19:19
krystek: D=R masz IxI+1≠0 dla każdego x
asympt pozioma y=1
f↗x∊<0,∞)
f↘x∊(−∞,0>
18 mar 19:26
wajdzik: ok, dzięki Krystek. Mam nadzieję, że inne własności też są ok.
18 mar 19:28
krystek: zwróć uwag ,że bierzemy jedną dla x≥0 a drugą gałąź dla x<0
18 mar 19:28
krystek: asymptoty pionowe odrzuć
18 mar 19:28
krystek: Zw y∊<−1,1) poniewaz sam napisałeś ,że y=1 jest asymptota poziomą.
18 mar 19:30