.
karolina: Sprawdzi ktoś czy dobrze zrobiłam to zadanie? Wyszedł mi dziwny wynik i nie jestem pewna..
Dany jest ciąg arytmetyczny , w którym a
16=21 ; a
17=42 . Oblicz sumę dwudziestu
początkowych wyrazów tego ciągu.
no i zrobiłam tak:
a
16=a
1 + 15r
a
17=a
1 + 16r
21=a
1 + 15r
42=a
1 + 16r / (* −1)
21=a
1 + 15r
−42= − a
1 + −16r
+
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a
1 + 15r − a
1 − 16r = 21−42
−r = −21
r = 21
a
1 + 15r = 21
a
1 + 15 * 21 = 21
a
1 + 315 = 21
a
1 = − 294
a
20 = a
1 + 19r = −294 + 19 * 21 = −294 + 399 = 105
| −294 + 105 | |
| *20 = −189 * 19 = − 1890 |
| 2 | |
dobrze zrobiłam tu wszystko? bo tak dziwnie mi wyszła ta suma na minusie i nie wiem XD