POMOCY
ALEKSANDRA: Zadanie 1:
Na zabawę karnawałową Ela wykonała kartonowe czapeczki: jedną w kształcie ostrosłupa
prawidłowego sześciokątnego o krawędzi podstawy 10cm i wysokości ściany bocznej30cm, a drugą w
kształcie stożka o średnicy 20cm i wysokości 20cm. Ile papieru zużyła na każdą z czapeczek?
Zadanie 2:
Przekątna przekroju osiowego walca ma długość 8cm i jest nachylona do podstawy pod kątem 60
stopni. Oblicz pole powierzchni bocznej i objętość walca.
18 mar 17:05
dero2005:
zad 1
P
b = 3*a*h = 3*10*30 = 900 cm
2 cm
2 → sześciokątny
l =
√r2+h2 =
√102 + 202 =
√500 = 10
√5
P
b = πrl = π*10*10
√5 = 100π
√5 cm
2
zad 2
d = 4 cm
h =
√82 − 42 =
√64 − 16 =
√48 = 4
√3 cm
P
b = πdh = π*4*4
√3 = 16π
√3 cm
2
| | πd2 | | π*42 | |
V = |
| *h = |
| *4√3 = 16π√3 cm3 |
| | 4 | | 4 | |
18 mar 18:03