wzory viete'a
lena: dana jest funkcja kwadratowa f określona wzorem f(x)=4x2+bx+c. wyznacz współczynniki b, c,
wiedząc, że suma miejsc zerowych funkcji f jest równa 2, a suma kwadratów jej miejsc zerowych
wynosi 6.
18 mar 17:02
Aga1.: | | −b | | −b | |
x1+x2= |
| , czyli |
| =2 |
| | a | | a | |
| | −b | | c | |
x12+x22=(x1+x2)2−2x1x2=( |
| )2−2* |
| |
| | a | | a | |
18 mar 17:07
lena: i to już koniec?
18 mar 17:11
lena: dzięki

przeanalizowałam i wyszło mi. wcześniej też rozwiązałam, ale to był bardzo
skomplikowany sposób, a Twój jest prosty i jasny.Po prostu świetny
18 mar 18:08