Wyznaczyć pochodne pierwszego rzędu
mak: Witam, pomoże ktoś wyznaczyć wszystkie pochodne rzędu pierwszego?
f(x,y) = e2y + cos(xy) / x2 + 1
18 mar 17:02
Krzysiek: jak liczysz pochodną po 'x' to 'y' traktujesz jako stałą
przykład:
f(x,y)=5x2*y
f'x =5y(x2)'=10yx
jak liczymy pochodną po 'x' to 5y to stała.
18 mar 17:05
mak: Główny problem w tym zadaniu mam z członem cos(xy).
Przy pochodnej po 'x' z cos(xy) = −sin(xy) ?
18 mar 17:09
mak: I jeszcze jedno pytanie. Moim głównym działaniem jest dzielenie ? Muszę się zastosować do
wzoru:
a' * b − a * b' / b2 ?
18 mar 17:11
Krzysiek: a jak policzysz pochodną z:
cos(5x) ?
np. przyjmij, że y=5
a co do drugiego pytania..nie wiem jak wygląda przykład−brak nawiasów więc nie wiem co jest w
liczniku co w mianowniku.
18 mar 17:13
mak: cos(5x)' = − 5sin(5x)
Czyli dla f(x,y) = cos(xy)
df/dx = −ysin(xy)
df/dy = −xsin(xy)
Jeżeli tak to bardzo dziękuję Krzysiek za pomoc!
18 mar 17:23
Krzysiek: dobrze policzone pochodne.
18 mar 17:26
mak: Z drugim pytaniem chodziło mi o to czy dla funkcji:
f(x,y) = (e2y + cos(xy)) / (x2 + 1)
głównym działaniem jest dzielenie i powinienem zastosować wzór
(a/b)' = (a' * b − a * b')/b2 ?
18 mar 17:26
Krzysiek: tak
18 mar 17:47
mak: Dzięki Krzysiek za pomoc. Przyzwoitość nakazuje mi napisać rozwiązanie.
df/dx =
df/dx[e2y + cos(xy)] * (x2 + 1) − (e2y + cos(xy) * df/dx(x2 + 1)
______________________________________________________=
(x2+1)2
[df/dx(e2y + df/dx(cos(xy))](x2 + 1) − (e2y + cos(xy) * [df/dx(x2) + df/dx(1)]
________________________________________________________________=
(x2+1)2
−ysin(xy) * (x2 + 1) − 2x(e2y + cos(xy)
_________________________________
(x2+1)2
18 mar 18:14
mak: analogicznie df/dy
18 mar 18:18
Mila: | | e2y + cos(xy) | |
f(x,y)= |
| |
| | x2 + 1 | |
| | −ysin(xy)*(x2+1)−(e2y + cos(xy))*(2x) | |
fx= |
| |
| | (x2+1)2 | |
| | 1 | |
fy= |
| *(2e2y−xsin(xy)) |
| | x2+1 | |
18 mar 19:49