jak obliczyc ta prosta?
marcin: Przez punkt A(1,2) poprowadzić prostą tworzącą z prostą x=2y kąt, którego tangens jest równy
3/2
31 sie 17:37
AS:

| | 1 | |
Równanie prostej danej: y = |
| *x |
| | 2 | |
Wsp.kierunkowy tej prostej m = 1/2 , stąd mamy tgα = 1/2
Kąt β między prostymi ma być taki , by tgβ = 3/2
Kąt nachylenia szukanej prostej do osi Ox γ = α + β
Wsp.kierunkowy tej prostej będzie wynosił
| | tgα + tgβ | |
m1 = tgγ = tg(α + β) = |
| |
| | 1 − tgα*tgβ | |
Podstawiając dane mamy:
| | 1/2 + 3/2 | | 2 | | 2 | |
m1 = |
| = |
| = |
| = 8 |
| | 1 − 1/2*3/2 | | 1 − 3/4 | | 1/4 | |
Teraz piszę równanie prostej przez jeden punkt
y − yA = m1*(x −xA)
y − 2 = 8*(x − 1)
y − 2 = 8*x − 8
y = 8*x − 6
Odp. Równanie szukanej prostej ma postać: y = 8*x − 6
31 sie 18:14
evil_woodworm:

Podpowiedź: Jeżeli mamy prosta o równaniu y=
ax+
b, to
a=tgα, a
b, jest to
wspołrzędna y punktu w którym prosta przecina oś y.
31 sie 18:16
evil_woodworm: sorry, pomyliło mi się. znaczy to co pisałam jest ok, tylko znowu wychodzi na to, że czytac nie
umiem
31 sie 18:19
AS: Nic poważnego,mnie też raz po raz zdarza się zaćmienie globusa.
I śpię spokojnie.
31 sie 18:21
evil_woodworm: Mi ostatnio coraz częściej
. Oby minęło do października
31 sie 18:31