geometria analityczna
madzia: Pole trójkąta ABC o wierzchołkach A=(7;1), B=(5;5) jest równe 15.
a) oblicz współrzędne trzeciego wierzchołka, wiedząc że należy do prostej o równaniu 2x−y+8=0,
b) napisz równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC.
zrobiłam a i C=(−2;4) lub C=(5,5;19)
chce zrobić równanie do punktu C.
myślałam że środek ciężkości wyznaczy a i b z tego wzoru (x1+x2+x3)/2 i z y to samo ale nie
to nie wychodzi
proszę o pomoc
18 mar 16:38
madzia: ?
18 mar 16:48
madzia:
18 mar 17:02
madzia: nie chce tego robić podstawiając każdy punkt np (7−a)2+(1−y)2=r2 i różniej równanie
18 mar 17:26
Mila:

2x−y+8=0,⇔y=2x+8 ⇔
C=(x,2x+8)
|AB|=
√22+42=
√20=2
√5
| | 1 | |
PΔ=15 i PΔ= |
| *2√5*h⇔√5*h=15 |
| | 2 | |
| | 15 | |
odległość punktu C od prostej AB wynosi |
| |
| | √5 | |
A=(7;1), B=(5;5)
prosta AB: y=ax+b
1=7a+b
5=5a+b
2a=−4⇔a=−2 i 1=7*(−2)+b⇔b=15
y=−2x+15 ⇔2x+y−15=0
| | |2x+2x+8−15| | | 15 | |
h= |
| = |
| |
| | √22+1 | | √5 | |
Stąd
|4x−7|=15 lub |4x−7|=−15
| | 11 | |
y=2* |
| +8=19 lub y=2*(−2)+8=4 |
| | 2 | |
| | 11 | |
C=( |
| ,19) lub C=(−2,4) |
| | 2 | |
2) Nie rozumiem jaki masz problem z równaniem okręgu.
18 mar 18:29