Szkola zakupila na raty serwer za kwote 5400zl
Lorak1993: Szkoła zakupiła na raty serwer za kwotę 5400 zł. Będzie go spłacała w równych miesięcznych
ratach. Gdyby okres spłaty skrócić o pół roku, wówczas kwota raty wzrosłaby o 75 zł. Jaka
była miesięczna wysokość raty i przez jaki okres szkoła spłacała swoje zobowiązania
finansowe?
Proszę bardzo o analizę zadania, uklad rownań i rozwiazanie ukladu, reszte oblicze, sam, Prosze
o wytlumaczenie.
18 mar 16:16
Edyta PK:
x rata miesięczna
y okres spłaty w miesiącach
x*y=5400
y−6 skrócony okres spłaty
x+75 rata po skróceniu okresu spłaty
(y−6)*(x+75)= 5400
18 mar 16:28
Edyta PK:
x=225
y=24
18 mar 16:38