Rysowanie wykresu funkcji wymiernej z wartością bezwzględną - krok po kroku
wojtek: Chciałbym aby ktoś pomógł w dojściu krok po kroku do narysowania.
| | |x−3| | |
Więc mamy taki przykład, chyba prosty − f(x)= |
| |
| | x+1 | |
Pierwsze co robię − wyznaczam dziedzinę D=R\{−1} Czyli x=−1 będzie pionową asymptotą, tak?
Drugie − wyznaczam przedziały dla wartości bezwzględnej, czyli x∊(−
∞;3)\{−1} i x∊<3;+
∞)
1)Dla x∊(−
∞;3)\{−1}
| | −x+3 | |
f(x)= |
| i jakoś tam upraszczamy? |
| | x+1 | |
2)Dla x∊<3;+
∞)
| | x−3 | |
f(x)= |
| i jakoś tam upraszczamy? |
| | x+1 | |
Trzecie − można już się zabierać za rysowanie?
Rad bym był, gdyby ktoś ogarnięty potwierdził, poprawił, czy wyjaśnił, jeśli coś jest źle. I
jeszcze pytanie mam − żeby asymptotę poziomą (odciętą?) odczytać, to trzeba sprowadzić oba
przypadki do postaci ogólnej?
Jeśli ktoś może, to niech przedstawi jeszcze przykład z wartością bezwzględną w liczniku i
mianowniku (może być ten przykład, który podałem, żeby od razu widzieć co się zmienia).
Dzięki z góry.
18 mar 15:44
wojtek: "Więc mamy taki przykład, chyba prosty −" tam jest oczywiście myślnik, nie minus. Niepotrzebnie
go dałem
18 mar 15:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | x−3 | | x+1 − 1 − 3 | | x+1 − 4 | | x+1 | | 4 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| = |
| − |
| = 1 − |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
| | 4 | |
i już wiesz że rysujesz h(x) = − |
| ... a następnie go przesuwasz o odpowiedni wektor |
| | x | |
18 mar 15:48
wojtek: Pierwszego przypadku nie rozpatrujemy?
Nie prosiłem o bezpośrednie rozwiązanie, tylko bardziej o dojście krok po kroku. Nie wiem czy
mój tok rozumowania jest dobry, chciałbym potwierdzenia/zaprzeczenia i poprawienia mnie.
18 mar 15:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczywiście że także rozpatrujesz ... rozwiązujesz go analogicznie (leń jestem

)
18 mar 16:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
tok rozumowania dobry ... natomiast sądziłem, że nie wiesz jak to uprościć ... dlatego
uczyniłem (jak zauwązyleś − tylko) jeden z przypadków jako 'pokazówkę'
18 mar 16:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
pozioma asymptota/−y będą widoczne dopiero albo po narysowaniu albo po obliczeniu granic dla
obu przypadków
18 mar 16:07
wojtek: Obliczania granic jeszcze nie "lizałem". Z rysunku, jeśli ta granica będzie widoczna dopiero
dla argumentu 10000, chyba tego nie zobaczę? Jest jakiś inny sposób?
Bo w zadaniu mam jeszcze podać liczbę rozwiązań dla równania f(x)=m w zależności od parametru
m. Dlatego muszę znać poziomą asymptotę.
18 mar 16:15
wojtek: | | 4 | |
Odświeżę, ale chyba już łapię. Jeśli w drugim przypadku (x∊<3;+∞)) mam − |
| +1 to odbity |
| | x+1 | |
od miejsca zerowego (x=−3) wykres nie przyjmie ponownie wartości 1. Więc dla tej części
wykresu f(x) ma 1 rozwiązanie dla m∊<1;+
∞)∪{0} i 2 rozwiązania dla m∊(0;1).
Jak to się kiedyś mówiło − kumam czaczę.
18 mar 16:54