matematykaszkolna.pl
Rysowanie wykresu funkcji wymiernej z wartością bezwzględną - krok po kroku wojtek: Chciałbym aby ktoś pomógł w dojściu krok po kroku do narysowania.
 |x−3| 
Więc mamy taki przykład, chyba prosty − f(x)=

x+1 
Pierwsze co robię − wyznaczam dziedzinę D=R\{−1} Czyli x=−1 będzie pionową asymptotą, tak? Drugie − wyznaczam przedziały dla wartości bezwzględnej, czyli x∊(−;3)\{−1} i x∊<3;+) 1)Dla x∊(−;3)\{−1}
 −x+3 
f(x)=

i jakoś tam upraszczamy?
 x+1 
2)Dla x∊<3;+)
 x−3 
f(x)=

i jakoś tam upraszczamy?
 x+1 
Trzecie − można już się zabierać za rysowanie? Rad bym był, gdyby ktoś ogarnięty potwierdził, poprawił, czy wyjaśnił, jeśli coś jest źle. I jeszcze pytanie mam − żeby asymptotę poziomą (odciętą?) odczytać, to trzeba sprowadzić oba przypadki do postaci ogólnej? Jeśli ktoś może, to niech przedstawi jeszcze przykład z wartością bezwzględną w liczniku i mianowniku (może być ten przykład, który podałem, żeby od razu widzieć co się zmienia). Dzięki z góry.
18 mar 15:44
wojtek: "Więc mamy taki przykład, chyba prosty −" tam jest oczywiście myślnik, nie minus. Niepotrzebnie go dałem
18 mar 15:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
 x−3 x+1 − 1 − 3 x+1 − 4 x+1 4 
f(x) =

=

=

=

= 1 −
 x+1 x+1 x+1 x+1 x+1 
 4 

x+1 
 4 
i już wiesz że rysujesz h(x) = −

... a następnie go przesuwasz o odpowiedni wektor
 x 
18 mar 15:48
wojtek: Pierwszego przypadku nie rozpatrujemy? Nie prosiłem o bezpośrednie rozwiązanie, tylko bardziej o dojście krok po kroku. Nie wiem czy mój tok rozumowania jest dobry, chciałbym potwierdzenia/zaprzeczenia i poprawienia mnie.
18 mar 15:55
Artur_z_miasta_Neptuna: oczywiście że także rozpatrujesz ... rozwiązujesz go analogicznie (leń jestem )
18 mar 16:04
Artur_z_miasta_Neptuna: tok rozumowania dobry ... natomiast sądziłem, że nie wiesz jak to uprościć ... dlatego uczyniłem (jak zauwązyleś − tylko) jeden z przypadków jako 'pokazówkę'
18 mar 16:05
Artur_z_miasta_Neptuna: pozioma asymptota/−y będą widoczne dopiero albo po narysowaniu albo po obliczeniu granic dla obu przypadków
18 mar 16:07
wojtek: Obliczania granic jeszcze nie "lizałem". Z rysunku, jeśli ta granica będzie widoczna dopiero dla argumentu 10000, chyba tego nie zobaczę? Jest jakiś inny sposób? Bo w zadaniu mam jeszcze podać liczbę rozwiązań dla równania f(x)=m w zależności od parametru m. Dlatego muszę znać poziomą asymptotę.
18 mar 16:15
wojtek:
 4 
Odświeżę, ale chyba już łapię. Jeśli w drugim przypadku (x∊<3;+)) mam −

+1 to odbity
 x+1 
od miejsca zerowego (x=−3) wykres nie przyjmie ponownie wartości 1. Więc dla tej części wykresu f(x) ma 1 rozwiązanie dla m∊<1;+)∪{0} i 2 rozwiązania dla m∊(0;1). Jak to się kiedyś mówiło − kumam czaczę. emotka
18 mar 16:54