pitagoras
XYZ:

W prosokącie ABCD bok AD ma długość 10 cm.Na boku AB zaznaczono punkt E w taki sposób że
AE=4cm.Punkt E połączono z punktamy D i C.Wyznacz długość boku AB,wiedząc ŻE TRÓJKĄT
DEC jest prostokątny:
Proszę o pomoc
18 mar 15:09
AgnieszkaM: wskazówka 1: oblicz |DE|
18 mar 15:15
XYZ: no DE to 2√29
18 mar 15:19
ICSP: Mam znaleźć długość boku |DC| wiec oznaczam ją sobie jako x
mam więc :
x2 = |ED|2 + |EC|2
z tym ze
|ED|2 = 116 (twierdzenie Pitagorasa dla trójkąta EDA)
|EB| = |DC| − 4 = x − 4
zatem z twierdzenia Pitagorasa dla trójkąta BCE mam :
|EC|2 = (x−4)2 + 100
wstawiając to wszystko do pierwszego równania :
x2 = (x−4)2 + 100 + 116
x2 = x2 − 8x + 16 + 100 + 116
8x = 232
x = 29
18 mar 15:19
artur miast z mat to z tel:
Prosze bardzo
| | |AB|−4 | | 4 | |
{ |
| =ctgα} ⋀ { |
| =tgα} |
| | 10 | | 10 | |
To podobno jak się to pomnoży stronami to wyjdzie 29
18 mar 15:28