Zbadaj przebieg zmienności funkcji
klaudia301193: Proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego zadania : Zbadaj przebieg zmienności funkcji i
naszkicuj jej wykres. y=(3x4 + 4x3 − 12x2 + 13)/12
18 mar 14:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
znasz 'procedurę'
18 mar 14:53
18 mar 14:55
klaudia301193: tzn robię to na wzór schematu badania przebiegu zmienności funkcji
18 mar 14:57
klaudia301193: obecnie zatrzymałam się na pochodnej , a następnie na pochodnej z tej pochodnej i nie za bardzo
wiem co dalej
18 mar 14:58
huehuehue: a co mozna wyznaczyc z pierwszej pochodnej ?
18 mar 15:00
klaudia301193: pierwsza pochodna wyszła mi f'(x)=(−3x+140x3+156x2−288x−13)/144 co w ogóle mi się nie
podoba a muszę wyliczyć z tego jeszcze pierwiastki i nie mam pomysłu jak to zrobić w ogóle dla
mnie to czarna magia na chwile obecną
18 mar 15:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | f | |
jezu ... ale pochodnej nie obliczasz ze wzoru ( |
| )'  |
| | g | |
18 mar 15:11
huehuehue: zle policzona pochodna
18 mar 15:11
huehuehue: tak jak Artur napisał nie korzystasz ze wzoru na pochodna ilorazu
18 mar 15:12
klaudia301193: ahaa.. to jak mam to policzyć?
18 mar 15:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
własność:
(c*f(x))' = c*(f(x))'
jeżeli masz funkcja * stała ... to wywalasz 'stałą' przed nawias i liczysz pochodną z samej
funkcji
18 mar 16:01
klaudia301193: No tak kurde aż wstyd, że mi to umknęło, dzięki!
18 mar 16:06