oblicz pole powierzchni sześcianu
oniryczny: Oblicz pole powierzchni sześcianu, którego przekątna jest o 3 cm dłuższa od przekątnej ściany
bocznej.
Myślę, że da się to rozwiązać na 2 sposoby, jeden z deltą drugi z wyłączeniem przed nawias.
Może ktoś ukierunkować mój sposób myślenia? Rozwiązałem to przez wyłączenie przed nawias a.
Otrzymałem dość skomplikowany wynik, a pytając nauczycielki powiedziała, że raczej taki wyjść
nie powinien. Proszę o pomoc
18 mar 13:18
krystek:

x=a
√2 i licz tw Pitagorasa
18 mar 13:28
oniryczny: Zrobiłem tak, ale czy wynik dobry mam chciałem wiedzieć. Delta wyszła 108.
A czy da się zrobić z wyłączenia przed nawias a? a√3 − a√2 = 3 ?
18 mar 13:40
Kaja: tak, wyciągnij a przed nawias.
18 mar 13:41
Kaja: to wcale nie będzie skomplikowany wynik. może po prostu nauczycielka się nie zna
18 mar 13:43
oniryczny: Dzięki, czyli są minimum dwie możliwości rozwiązania tego zadania, a ten sposób, którym ja się
posłużyłem jest dobry − a przed nawias. Jeszcze raz dziękuję.
18 mar 13:57
krystek: a2+(a√2)2=(a√2+3)2
a2+2a2=2a2+6√2a+9
a2−6√2a−9=0
18 mar 14:05