liczby zespolone proszę o pomoc
wiola: Wyznacz część rzeczywista ,urojoną,sprzężenie i moduł liczby zespolonej z spełniającej warunek
(2−5i)z=16−11i
31 sie 16:06
AS: | | 16 − 11i | | 16 − 11i | | 2 +5i | |
z = |
| = |
| * |
| = |
| | 2 − 5i | | 2 − 5i | | 2 + 5i | |
| | 32 + 80i − 22i + 55 | | 87 + 58i | |
= |
| = |
| = |
| | 22 − (5i)2 | | 4 + 25 | |
| | 29*(3 + 2i) | |
= |
| = 3 + 2i |
| | 29 | |
Część rzeczywista: 3
Część urojona: 2
Liczba zespolona sprzężona: 3 − 2i
moduł liczby zespolonej: m =
√32 + 22 =
√13
31 sie 17:51
wiola: Dzięki wielkie ,nie rozumiem tylko tej liczby zespolonej sprzężonej ,chodzi tylko o to ze
trzeba zmienic 3+2i na 3−2i ,tylko o ten minus czy od czego to zależy albo moduł to trzeb
atylko podnieśc część rzeczywista i urojona do kwadratu?
1 wrz 11:08
AS: Liczba sprzężona do liczby zespolonej a + bi ma postać a − bi.
Moduł liczby zespolonej a + bi oblicza się wzorem √a2 + b2
np dla liczby z = 6 + 5i moduł m = √62 + 52 = √36 + 25 = √61
1 wrz 11:16