pomozcie
bella: po zwiekszeniu kazdej sciany szescianu o 2 cm jego objetosc wzrosla o 98cm3.
Jaka byla poczatkowa objetosc szescianu?
a) 27cm3
b)30cm3
c) 20 cm3
d) 33 cm3
18 mar 12:53
vitek1980: x − krawędź sześcianu, x>0
(x+2)3 = x3+98
x3+6x2+12x+27−x3−98=0
6x2+12x−71=0
Δ=...
18 mar 13:09
ICSP: (x+2)3 − x3 = 98 , x > 0
(x+2−x)(x2 + 4x + 4 + x2 + 2x + x2) = 98
(3x2 + 6x + 4) = 49
3x2 + 6x = 45
x2 + 2x = 15
x(x+2) = 15
x = 3 v x = −5 − odpada
x = 3
V = x3 = 27
18 mar 13:12
vitek1980: a u mnie błąd
18 mar 13:13
bella: 27cm
3 
?
18 mar 13:17
bella: zauwazylam
18 mar 13:17