pomozecie?
Marian: Dane są trzy punkty A(1,3,−2), B(−5,2,1) i C(7,2,−6). Na płaszczyźnie XOY znaleźć punkt D taki,
aby wektor: CD był równoległy do wektora AB
31 sie 15:32
AS: Warunek równoległości wektorów V[vx,vy,vz] i W[wx,wy,wz]
Dla punktów A(x1,y1,z1) i B(x2,y2,z2) wektor określony jest następująco
→
AB[x2−x1,y2−y1,z2−z1]
Uwaga: W dalszym ciągu pomijam strzałki nad wektorami.
Szukany punkt D(x,y,0) bo ma należeć do płaszczyzny XOY (stąd z = 0)
Wektor AB[−5−1,2−3,1+2] = AB[−6,−1,3]
Wektor CD[x−7,y−2,0+6] = CD[x−7,y−2,6]
Z warunku równległości mamy
| x − 7 | | y − 2 | | 6 | |
| = |
| = |
| |
| −6 | | −1 | | 3 | |
| x − 7 | |
| = 2 ⇒ x − 7 = −12 ⇒ x = −5 |
| −6 | |
| y − 2 | |
| = 2 ⇒ y − 2 = −1*2 ⇒ y = 0 |
| −1 | |
Szukany punkt: D(−5,0,0)
Sprawdzenie
Wektor CD[−5−7,0 − 2,0 + 6] = CD[−12,−2,6]
2 = 2 = 2
1 wrz 10:11
marcin: dzieki

he tak samo to myslalem rozwiazac tylko odrazu stawalem w miejscu bo nei wiedzialem co
oznacza ze ma nalezec do plaszczyzny X0Y teraz juz wiem tylko nie wiem dlaczego. jak to jest z
tym plaszczyznami kiedy jest; 0YZ 0XY XY0 itd?
1 wrz 11:52
marcin: hm czyli X0Y to oznacza ze y i z sa rowne 0? a np 0XY to ze x, y i z sa rowne 0? dobrze mysle?
1 wrz 12:08
AS:
XOY jest oznaczeniem płaszczyzny zawierającej osie OX i OY
Punkt położony w tej płaszczyźnie ma dowolne wspołrzędne x i y ale z = 0
XOZ jest oznaczeniem płaszczyzny zawierającej osie OX i OZ
Punkt położony w tej płaszczyźnie ma dowolne wspołrzędne x i z ale y = 0
1 wrz 12:14