Zdarzenia losowe niezależne.
Jacek: Czy prawdą jest, że jeśli P(A|B) = P(A|B'), to zdarzenia losowe A i B są niezależne?
Oczywiście B' oznacza dopełnienie B.
Proszę o uzasadnienie odpowiedzi.
18 mar 12:46
Aga1.: Jeśli zdarzenia A i B są niezależne to P(A∩B)=P(A)*P(B)
Niezależne są również A i B
'.
| | P(A∩B) | | P(A)*P(B) | |
L=P(AIB)= |
| = |
| =P(A) |
| | P(B) | | P(B) | |
| | P(A∩B') | | P(A)*P(B') | |
P=P(AIB')= |
| = |
| =P(A) |
| | P(B') | | P(B') | |
L=P
Odp. Zachodzi taka równość.
18 mar 14:36
irena_1:
P(A/B)=P(A/B')
| P(A∩B) | | P(A∩B') | |
| = |
| |
| P(B) | | P(B') | |
P(A∩B')=P(A)−P(A∩B)
P(B')=1−P(B)
P(A∩B)*(1−P(B))=P(B)*(P(A)−P(A∩B))
P(A∩B)−P(B)*P(A∩B)=P(A)*P(B)−P(B)*P(A∩B)
P(A∩B)=P(A)*P(B)
Zdarzenia A i B są niezależne
18 mar 14:36
Jacek: Bardzo dziekuję za odpowiedzi @Aga1 i @irena
1
18 mar 14:43