ciąg geometryczny
bella: Na trzech półkach ustawiono w sumie 76 książek. okazało się, że liczby książek na półkach:
górnej, środkowej i dolnej tworzą rosnący ciąg geometryczny. Na środkowej pólce umieszczono 24
książki. Oblicz ile książek stoi na półce górnej a ile na pólce dolnej
18 mar 12:32
irena_1:
a, b, c− liczby książek ustawione na półkach: górnej, środkowej i dolnej
b=24
(a, 24, c) − ciąg geometryczny rosnący (a<24, c>24)
ac=24
2
ac=576
a+24+c=76
c=52−a
a(52−a)=576
52a−a
2=576
a
2−52a+576=0
Δ=2704−2304=400
| | 52−20 | | 52+20 | |
a1= |
| =16 lub a2= |
| =36>24 |
| | 2 | | 2 | |
a=16
c=52−16=36
Na górnej 16, na dolnej 36
18 mar 12:41
bella: dzieki, dzieki, dzieki
18 mar 12:48
jajo: skad sie wzielo ac=242 − dlaczego tak?
1 kwi 11:58
Saizou : z własności ciągu geometrycznego
1 kwi 11:59
jajo: wiesz Saizou...chciałbym to zrozumieć a Ty mi raczej taką odp nie pomogłaś. Może mi to
wytłumaczysz krok po kroku jak taka mądra jesteś
6 kwi 17:59
jajo: kompletnie nie rozumie dlaczego tam jest kwadrat
6 kwi 18:00