Zbadaj przebieg zmiennosci funkcji i naszkicuj jej wykres
waceks: Prosze o pomoc mogę nawet zapłacić przelewem jesli ktos mi to rozwiąze krok po kroku, bo za
godzine mam kolosa i cos takiego będe miał a nie daję rady tego zrobić zeby mi wyszło
dobrze...
18 mar 09:49
krystek: D:R/{1}
Miejsca zerowe funkcji (x=0)
oblicz y'
zbadaj gdzie y'>0 tam funkcja rośnie
gdzie y'<0 tam funkcja maleje
Określ ekstrema (max i min)
asymptota pionowa
| | f(x) | |
asymptoty ukośne y=ax+b gdzie a=lim x→∞ |
| b=lim [f(x)−ax] |
| | x | |
Tabela i już
18 mar 09:55
onj:
18 mar 09:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) dziedzina
D
f = R\{1}
2) parzystość/nieparzystość
| | (−x)3 | | −(x3) | |
f(−x) = |
| = |
| ≠ f(x) |
| | (−x−1)2 | | (x+1)2 | |
także wyjdzie że nie jest nieparzysta
3) asymptoty
pionowa:
| | 1 | |
limx−>1+ f(x) = [ |
| ] = +∞ |
| | 0+ | |
| | 1 | |
limx−>1− f(x) = [ |
| ] = +∞ |
| | 0+ | |
jest asymptota pionowa: x=1
pozioma:
lim
x−>+∞ f(x) = +
∞
lim
x−>−∞ f(x) = −
∞
brak asymptoty poziomej
ukośna:
| | f(x) | | x2 | |
limx−>+∞ |
| = limx−>+∞ |
| = 1 = a |
| | x | | (x−1)2 | |
| | x3 | | x3 − (x−1)2x | |
limx−>+∞ f(x) − a*x =limx−>+∞ |
| − x =limx−>+∞ |
| = |
| | (x−1)2 | | (x−1)2 | |
| | 2x2 − x | |
= limx−>+∞ |
| = 2 = b |
| | (x−1)2 | |
| | f(x) | | x2 | |
limx−>−∞ |
| = limx−>−∞ |
| = 1 = a |
| | x | | (x−1)2 | |
| | x3 | | x3 − (x−1)2x | |
limx−>−∞ f(x) − a*x =limx−>−∞ |
| − x =limx−>−∞ |
| = |
| | (x−1)2 | | (x−1)2 | |
| | 2x2 − x | |
= limx−>−∞ |
| = 2 = b |
| | (x−1)2 | |
asymptota ukośna dla obu krańców: y=x+2
18 mar 09:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
4) monotoniczność
| | 3x2(x−1)2 − x3*2(x−1) | |
f'(x) = |
| |
| | (x−1)4 | |
D
f' = D
f
f'(x) = 0 ⇔ 3x
2(x−1)
2 − x
3*2(x−1) = 0 ⇔ x
4 − 3x
3 + 3x
2 = 0 ⇔ x
2(x−1)(x−3)
szkic wykresu pochodnej (patrz −−− metoda 'wężyka')
f↗ ⇔ f'(x) > 0
f↘ ⇔ f'(x) < 0
f posiada ekstremum w punkcie 'x'∊D
f ⇔ w otoczeniu punktu 'x' dochodzi do zmiany znaku
pochodnej
18 mar 10:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
5) wklęsłość i wypukłość <−−−− a tego to już mi się nie chce
liczysz f''(x) i postępujesz analogicznie do punktu (4)
18 mar 10:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
6) tabelka
7) rysunek
ach i jeszcze:
2*) miejsca zerowe funkcji oraz punkt przecięcia z osią OY
f(x) = 0 ⇔ x3 = 0 ⇔ x=0 <−−− miejsce zerowe
f(0) = 0 <−−−− punkt przecięcia z osią OY
18 mar 10:02
waceks: podaj nr konta
18 mar 10:06
Artur_z_miasta_Neptuna: wpłać na ten serwis
18 mar 10:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
dzięki temu w przyszlości będziesz miał okazję jeszcze tu zajrzeć
18 mar 10:07
krystek: @Artur wklej nr konta , chłopakowi nie będzie chciało się szukać.
18 mar 10:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
krystek ... a myślisz że ja znam
18 mar 10:14
krystek: Jakuba był adres e−mailowy i nr konta i teraz tez nie mogę znaleźć
A może Krzysiek odezwie się i poda.
18 mar 10:20
krystek: Jakub Grzegorzek
44 1140 2004 0000 3702 3239 2798
lub przez PayPal (jakub@matematyka.pisz.pl)
18 mar 10:27
waceks: odmówie sobie czteropaka, a uratowaliscie mi dupe
18 mar 10:37
krystek: @Wacek panyj nad językiem!
18 mar 10:43
kamilo: zbadaj przebieg zmiennosci funkcji. f(x)=|x|e−x2
18 mar 19:18
kamilo: pomóżcie mi jak najszybciej
18 mar 19:19
krystek: Express ?
18 mar 19:50
Krzysiek : WItam Krystek

. Wplacilem na taki jaki podalas.
18 mar 22:00
krystek: Krzysiek , ja Ciebie nie kontroluję , tylko zainteresowany któremu Artur rozwiązał zadanie miał
wpłacic
i nie mogłam znaleźć nr konta.
18 mar 22:04
krystek: Pozdrawiam
18 mar 22:05
18 mar 22:06
akante: eta jak zawsze pomocna!
18 mar 22:10
Krzysiek : Krysiu. Tu nie chodzi o kontrol . Skoro obiecalem wplacic w tamtym poscie to mysle ze nalezy
obietnic dotrzymywac, Krysiu TY swojej dotrzymalas za co jeszcze raz dziekuje i prosze o
jeszce w miare mozliwosci . Wiesz ja bym sie w nocy budzil ze cos nie tak jest

.
Kupujac powiedzmy na allegro te ksiazki ktore dostalem od Ciebie tez musialbym wydac kase i to
niemala. A na allegro czy innyn podobnym nie dowiem sie tyle co tutaj . Wiec lepiej utrzymac
to forum niz allegro czy guntre
POzdrawiam serdecznie
18 mar 22:56
dominik: | | 1 | | 1 | |
zbadac przebieg zmiennosci funkcji i naszkicowac wykres y= |
| x+1+ |
| |
| | 2 | | 2x | |
9 sty 21:28
duda: Elo
16 lis 20:46