trygonometria: Zadanie 1
Petro-7: W trójkącie ABC bok AB jest o 8 dłuższy od boku BC, zaś kąt ACB = 135°. Wiedząc, że AC = 6√2
oblicz:
A) obwód trójkąta ABC
B) promień koła opisanego na trójkącie ABC
C) sin kąta wewnętrznego przy wierzchołku B.
Z góry dzięki, bo nie wiem jak się zabrać. Twierdzenie cos?
18 mar 00:52
nieznany: Wartość funkcji f określonej wzorem f(x)={x²+4 dla x€(−∞,1>−3x−5 x€<1,5)dla argumentu−2 dla
x€<5,+∞)x=−2 jest równa
18 mar 01:35
ICSP:

a po co twierdzenie cos gdy można to zrobić o wiele prościej ?
nie będę pisał więcej na rysunku. W ten sposób będzie czytelniejszy.
Mam :
|CB| = x
|BA| = x + 8
|AC| = 6
√2
∡ACB = 135
o
Na początek narysowałem wysokość |AD|. Zatem ∡ADC = 90
o . Dodatkowo ∡ DCA = ∡ CAD = 45
o
zatem : |DC| = |DA| = 6
z twierdzenia Pitagorasa :
(x+8)
2 = (x+6)
2 + 6
2 , x > 0
po rozwiązaniu x = 2
a) Obw = 2 + 10 + 6
√2 = 12 + 6
√2
P = 6
| | 6√2 * 10 * 2 | |
R = |
| = 5√2 |
| | 4*6 | |
Oczywiście możesz to robić z twierdzenia cos, tylko po co?
(x+8)
2 = x
2 + (6
√2)
2 − 2 * x * 6
√2 * cos135
o
x
2 + 16x + 64 = x
2 + 72 + 12x
4x = 8
x = 2
Obw = 2x + 8 + 6
√2 = 12 + 6
√2
| | AB | | 10 | |
R = |
| = |
| = 5√2 − policzony promien |
| | 2sin∡BCA | | √2 | |
6 = 10 sinβ
Masz dwie wersje rozwiązania tego zadania( jedna dla przeciętnego klasy o matematyce
podstawowej, drugą dla rozszerzenia (z wykorzystaniem twierdzenia sinusów i cosinusów )
18 mar 02:00