prawdopodobienstwo
Arko: Hania i Marcin są w grupie składającej się z 6 dziewczyn i 5 chłopaków
a) oblicz prawdopodobieństwo, że wszystkie osoby z tej grupy ustawiły się w kolejce w taki
sposób, że Hania i Marcin nie stoją obok siebie
b) oblicz jakie jest prawdopodobieństwo, że z grupy wybrano 3 osobową delegację, w skład której
wchodzą same dziewczyny
Pomoże ktoś

?
18 mar 00:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
a)
pierwsza część:
Hania stoi na początku lub końcu kolejki (2 możliwości)
za nią/przed nią stoi ktoś inny niż Marcin (9 możliwości)
*2 (bo to Marcin może zamiast Hani też stać)
druga część:
Hania stoi w innym miejscu niż na początku lub końcu kolejki (7możliwości)
za nią i przed nią stoi ktoś inny niż Marcin (9*8 możliwości)
*2 (bo to Marcin może zamiast Hani też stać)
i otrzymujesz:
|A| = 2*9*2 + 7*9*8*2 = 2*9*(2+7*8) = 2*9*58
|Ω| = 11!
P(A) = ....
18 mar 10:06
Arko: Dzięki wielkie, dalej umiem
19 mar 20:59