pomoze ktos?
Marcin: Oblicz pole równoległoboku ABCD zbudowanego na wektorach :
AB=[3, −2, 1] i AC=[0, 3, −1] (oczywiscie nad ab i ac wektor→)
31 sie 12:08
AS: S = |AB|*|AC|*sinα gdzie α jest kątem wypukłym wyznaczonym przez te wektory.
Długości wektorów
|AB| =
√ax2 + ay2 + az2 =
√32 + (−2)2 + 12 =
√14
|CD} =
√bx2 + by2 + bz2 =
√02 + 32 + (−1)2 =
√10
Kąt α między wektorami wyznaczam z wzoru
| | ax*bx + ay*by + az*bz | |
cosα = |
| |
| | |AB|*|AC| | |
| | 3*0 + (−2)*3 + 1*(−1) | | −7 | |
cosα = |
| = |
| |
| | √14*√10 | | √140 | |
Potrzebny sinα znajduję z wzoru jedynkowego
| | −7 | |
sin2α = cos2α = 1 ⇒ sin2α = 1 − ( |
| )2 = 1 − 49/140 = 91/140 |
| | √140 | |
| | 91 | |
S = √14*{√10*√ |
| = √91 |
| | 140 | |
Odp. Pole równoległoboku S =
√91 j
2
31 sie 12:54
AS: Korekta:
Potrzebny sinα znajduję z wzoru jedynkowego
sin2α + cos2α = 1
31 sie 12:56
Marcin: o dzieki

powiedz mi czy ty znasz te wzory wszystkie a moze sa one gdzies w internecie? a i co
to znaczy to
j2 jednostka powierzchnii?
31 sie 13:06
Bogdan:
Dzień dobry.
Można również skorzystać z iloczynu wektorowego.
i, j, k − wersory (wektory jednostkowe)
→ → → | i j k |
|w| = AB x AC = | 3 −2 1 | = −1i + 9k + 3j (wyznacznik III stopnia)
| 0 3 −1 |
Pole równoległoboku P = √12 + 92 + 32 = √91
31 sie 13:15
Bogdan:
Podobno jeśli czegoś nie ma w internecie, to tego czegoś w ogóle nie ma.
Wpisz w jakąś wyszukiwarkę, np. GOOGLE hasło: "geometria analityczna w przestrzeni".
31 sie 13:21
Bogdan:
Dla ścisłości: P = √(−1)2 + 92 + 33 = √91
31 sie 13:57
AS: Wyjaśniam:
j2 oznacza jednostek kwadratowych
31 sie 14:42
AS: Do Bogdana!
A mnie wytykano,że pokazywałem inne sposoby rachowania.
A ja z zadowoleniem przyjąłem Twoją wersję,bo przypomniałem
sobie coś co w głębinach szarych komórek tkwiło.
(na samym dnie).
31 sie 14:46
AS: Do Marcina!
W swoim czasie gdy poznawałem tajniki matematyki,mimo wszystkich podręczników,
tablic itd miałem własny notatnik w którym na bieżąco zapisywałem wszystkie występujące
wzory,twierdzenia,by mieć je w każdej chwili pod ręką.
Było to znakomite utrwalanie wiedzy na bieżąco.
31 sie 14:53
Eta:
Witaj
AS 
Nie chodzi o "wytykanie", ( miałeś zapewne na uwadze mnie i Basię)
chodzi o podanie
najprostszego sposobu rozwiązania danego zadania.
I ten najprostszy sposób podał Bogdan.
Pozdrawiam
31 sie 15:08
Eta:
Dodam jeszcze ,że
lubię Cię i doceniam Twoją matematyczną wiedzę!
( myślę ,że "połówka"nie jest zazdrosna)
31 sie 15:17
AS: Eta , Basia i reszta
31 sie 17:28