Zbadać przebieg zmienności funkcji i naszkicować jej wykres,
gieroni:
17 mar 22:57
asdf: | | 3x2(x−1)2 − 2(x−1)*x3 | |
y' = |
| = |
| | (x−1)4 | |
| (x−1)(3x2(x−1) − 2x3) | | x2(x−1)(x−3) | |
| = |
| |
| (x−1)4 | | (x−1)4 | |
y' = 0
x
2 = 0 y'' = 2x, czyli w tym pktcie nie ma
x−1 − tutaj nie ma ekstremum (patrz dziedzina)
x−3 = 0 y'' = 3, czyli jest minimum w tym pktcie
P.S moglem sie mylic bo na szybkiego
17 mar 23:08
asdf: Ale sprawdzilem z wolframem − nie mylilem sie
17 mar 23:08
gieroni: a ten wolframe to dobr program ? pokazę co pokolei robi ?
17 mar 23:12
asdf: dobry, jak ma sie konto premium to jest takie cos jak step by step udostępnione. Wypróbuj jak
chcesz (14 dni trial).
a jak np. chcesz porownac, czy dobrze robisz pochodną, to wpisz np takie cos w wolframie
(wolfram.com):
( x
2 − 2x )' = 2x − 2
Jak na dole wyskoczy true to znaczy, ze dobrze zrobiles, tak mozesz sprawdzac krok po kroku czy
dobrze robisz.. Przy trudniejszych pochodnych to sie przydaje, a w całkach to zbawienie
17 mar 23:40