jak to obliczyc?
Marcin: Wektor AB=[6, 4] jest podstawą trójkąta równoramiennego o wierzchołku C(2, 3) i wektorze
wysokości CD=[−2, 3]. Znaleźć równania boków tego trójkata.
30 sie 22:30
Eta:
podpowiem
30 sie 22:52
Eta:
nie piszę strzałek nad wektorami , bo mi wygodniej( ale Ty pisz koniecznie)
wektor AB = [6, 4] wektor AB=[ x
B − x
a, y
b − y
A}
porównując współrzędne otrzymasz:
(**) x
B − x
A = 6 ∊ y
B − y
A = 4
wektorCD = [−2, 3] podobnie ;
otrzymasz współrzedne punktu D ( −4, 6)
teraz wiemy ,że D jest środkiem odcinka AB ( bo trójkąt jest równoramienny.
korzystajac ze wzoru na współrzędne środka
otrzymasz następne równania:
| xA + xB | | yA +yB | |
| = −4 ∊ |
| = 6
|
| 2 | | 2 | |
to(***) x
A +x
B = − 8 i y
A + y
B = 12
rozwiąż układy równań (**) i (***)
otrzymasz współrzędne punktów A i B
równania prostych , w których zawierają sie boki trójkąta już potrafisz z pewnością
wyznaczyć
30 sie 23:05
Eta: Poprawiam, D( 0, 6) .....
30 sie 23:24
Eta:
poprawne współrzedne wierzchołków trójkąta:
A( − 3, 4) B( 3, 8) C( 2, 3) i środek boku AB : D( 0,6)
popraw , bo w tym co podałam wyżej pomyliłam współrzedne punktu D
PS: przepraszam ,ale to już zmęczenie daje znać ,że pora spać
30 sie 23:35
Eta:
równania prostych:
pr. AB : y =
23 x +6
pr. AC: y= −
15x +
175
pr. BC: y= 5x +7
można więc stwierdzić ,że trójkąt jest równoramienny i
prostokątny
kąt C = 90
o bo proste AC i BC są prostopadłe
bo współczynniki kierunkowe: a
1 = −
15 i a
2 = 5
to: a
1 *a
2 = −1
Dobranoc, miłych snów
31 sie 00:05
Marcin: dzieki wielkie sam to bym sobie z tym nei poradzil
31 sie 12:08
Marcin: tylko jeszcze prosta BC ma zle rownanie bo powinno byc y= −x + 5
31 sie 12:37
Bogdan:

Można również tak (także nie zaznaczam strzałek nad wektorami):
Zaznaczamy punkt C = (2, 3). Z tego punktu prowadzimy wektor CD = [−2, 3] (2 w lewo, 3 do
góry). Mamy punkt D = (X
D, y
D).
[x
D − 2, y
D − 3] = [−2, 3] ⇒ x
D = 0, y
D = 6, D = (0, 6).
| | 1 | |
Z punktu D prowadzimy wektor |
| AB = [3, 2]. mamy punkt B = (xB,yB). |
| | 2 | |
[x
B − 0, y
B − 6] = [3, 2] ⇒ x
B = 3, y
B = 8, B = (3, 8).
| | 1 | |
Z punktu D prowadzimy wektor − |
| AB = [−3, −2]. mamy punkt A = (xA,yA). |
| | 2 | |
[x
A − 0, y
A − 6] = [−3, −2] ⇒ x
A = −3, y
B = 4, A = (−3, 4).
31 sie 13:50