Jakiego stopnia jest reszta R(x)?
Yasiu: Witam. Mam pytanie. Jak dojść do poznania stopnia reszty w zadaniach typu:
(OPERON XI 2010) Reszty z dzielenia wielomianu W(x) przez (x−1), (x+1), (x+2) są
odpowiednio równe 1, −1, 3. Znajdź resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian
P(x)=(x−1)(x+1)(x+2).
Chodzi mi o zapis:
W(x) : P(x) = Q(x) + R
w odpowiedziach reszta jest stopnia 2 (ax2+bx+c).
17 mar 22:26
slim: o ile się nie mylę reszta jest niższa o 1 stopien od wielomianu, przez który dzielimy
17 mar 22:32
Eta:
P(x) jest stopnia.3 to R(x) jest co najwyżej st.2
zatem R(x)= ax2+bx+c
17 mar 22:35
Yasiu: ktoś potwierdzi ?
17 mar 22:36
Yasiu: ok, dzięki Eta.
17 mar 22:36
Eta:
Na zdrowie...
17 mar 22:38