wykresem funkcji f(x)=x^2+bx+c jest parabola o wierzchołku i punkcie W. Wyznacz
Ola: wykresem funkcji f(x)=x
2+bx+c jest parabola o wierzchołku i punkcie W. Wyznacz współczynniki b
i c oraz zapisz wzór funkcji f w postaci kanonicznej.
a) W(0,1)
c)W(−2,2)
proszę o chociaż jedno rozwiązanie i jakąś informacje jak to obliczyć
17 mar 21:21
krystek: y=(x−p)2+q W(p.q)
17 mar 21:23
Dominik: wspolrzedne punktu zapisujemy jako P = (x, y)
dla y = ax2 + bx + c mozemy zapisac
1 = 02 + b * 0 + c
2 = (−2)2 + b * (−2) + c
uklad dwoch rownan z dwoma niewiadomymi, powodzenia.
17 mar 21:24
ICSP: Dominik co ty robisz

To przecież dwa oddzielne podpunkty
17 mar 21:24
Dominik: troszke sie zagalopowalem. zrozumialem, ze mamy podane 2 punkty nalezace do wykresu funkcji...
no rozumiesz.
17 mar 21:26
irena_1:
a)
W=(0, 1)
b=0
f(0)=1
0
2+c=1
c=1
f(x)=x
2+1
b)
b=4
f(−2)=2
(−2)
2+4*(−2)+c=2
4−8+c=2
c=6
f(x)=(x+2)
2+2
17 mar 21:26
krystek: a)y=(x−0)2+1=x2+1
b)y=(x+2)2+2=x2+4x+6
17 mar 21:29