ile to wynosi
Kala: 67 * 76
17 mar 21:08
Dominik: a kalkulator masz?
17 mar 21:09
Licealista: 6*6*6*6*6*6*6*7*7*7*7*7*7
17 mar 21:11
Eta:
6*66*76=6*(6*7)6=6*426
17 mar 21:12
Kala: odpA:6*426
odpB:6*4212
odpC:4213
odpD:4242
17 mar 21:14
Dominik: no to juz chyba masz rozwiazane.
17 mar 21:14
Kala: dziękuję Eta
17 mar 21:14
m.s.: (x√3 + 2x√12)2 ile jest równe to wyrażenie ?
17 mar 21:17
Eta:
√12= 2√3
x√3+2x*2√3=x√3+4x√3= 5x√3
(5x√3)2= 75x2
17 mar 21:19
m.s.: f(x)= 3x−2 ile jest miejsc zerowych ?
17 mar 21:19
m.s.: dzieki Eta !
17 mar 21:20
Eta:
nie ma miejsc zerowych
17 mar 21:21
karol: do dziedziny wyrazenia W= 5x+10x3−16x nie naleza liczby
a) −2
b) 0;16
c)−4;0;4
d)−4;−2;0;4
17 mar 21:28
Dominik: x3 − 16x ≠ 0
x(x2 − 16) ≠ 0
x(x − 4)(x + 4) ≠ 0
x ≠ 0 ∧ x ≠ 4 ∧ x ≠ −4
17 mar 21:30
karol: jezeli stoseunek przyprostokatnych w trojkacie prostokatnym jest rowny 1:√3 to jeden z katów
ostrych jaka ma miarę ?
17 mar 21:30
Dominik: tgx = √3 ⇒ x = 60o
17 mar 21:32
karol: odpowidzi sa takie:
a−15 st
b−30 st
c−45 st
d−75 st
17 mar 21:33
Dominik: jesli jeden kat ostry ma miare 60o to drugi kat ostry ma miare wynoszaca ile?
17 mar 21:34
karol: 30 st
17 mar 21:35
Dominik:
17 mar 21:35
karol: dzieki
17 mar 21:37
karol: jak uproscic to wyrazenie: W=cos2αsinα+sin3α
17 mar 21:38
Dominik: skorzystaj z jedynki trygonometrycznej
17 mar 21:39
Eta:
sinα( cos2α+sin2α)=.....
17 mar 21:39
karol: ma wyjsc W=sinα , probowalem wlasnie z jedynki i zostaje mi sin2α
17 mar 21:41
karol: okej juz rozumiem, dzieki Eta
17 mar 21:42