Dzielenie przez wielomian (x-2)^3
Maliniak: Mógłby mi ktoś pomóc
W(x)= x5−x4+4x3+nx2+mx+k.
Mam wyznaczyć parametry m i k, tak aby ten wielomian był podzielny przez G(x)=(x−2)3
17 mar 20:32
Eta:
Najprościej przy pomocy pochodnych
x=2 −−− jest pierwiastkiem trzykrotnym wielomianu W(x)
W(2)=0 i W'(2)=0 i W"(2)=0
W'= 5x4−4x3+2nx+m
W"(x)=(W'(x))'= 20x3−12x2+2n=0
2 sposób
G(x)= x3−6x2+12x−8
podziel pisemnie W(x) przez G(x) i resztę R(x)=0
17 mar 20:38
Eta:
O kurcze wkradł się błąd ( słabo widzę)

Powinno być:
W
'(x)= 5x
4−4x
3+12x
2+2nx+m
W
'(x)= 20x
3−12x
2+24x+2n
17 mar 20:51
Maliniak: Dzięki wielkie, pochodnych jeszcze nie miałem, ale wszystko ładnie podzieliłem i mi wyszło jak
powinno.
17 mar 21:03
Eta:
17 mar 21:08