obliczanie wartości trygonometrycznych
Monii: hej, Mam pewien problem. Mianowicie pokaże dwa rodzaje rozwiązań. Pierwszym sposobem wychodzi
mi wszystko dobrze, a drugi myslalam ze robie dobrze a wynik wychodzi źle, wiec mam pytanie
czy on czasem nie jest nie właściwy?
Mam obliczyć sin2120o (stopni)+cos2150o
I sposób:
sin2120o +cos2150o = (√32)2 + (−√32)2 = 34+34 = 32
II Sposób:
sin2120o +cos2150o
korzystam z jedynki trygonometrycznej sin2x+cos2x=1
wiec sin2120o+cos2120o=1
150o−120o=30o
cos230o= (√32)2 = 34
1+34 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− a ma wyjść 32, wiec nie wiem. czy cos źle robie w
tym drugim czy wgl drugi przyklad jesat nie prawidłowy?
17 mar 19:49
Dominik: 2 sposob to bzdura
17 mar 19:50
Monii: aha

to dzięki
17 mar 20:12