krociotkie ale dziwne
akante: czy (1+√5):2 = 2:(√5−1)
dzielenie traktujcie jako kreske..
17 mar 19:24
Licealista: nie.
17 mar 19:24
dumka: nie nie można tak robić podziel sobie 6:3 a potem 3:6 i wychodzą inne liczby
17 mar 19:26
akante: Liczba a jest rozwiązaniem równania (2−x)
2−
√5=(x−1)(x+5) zas liczba b jest rozwiazaniem
równania x
√5=x+2 Sprawdz czy liczby a i b są równe

kto to zrobi prosze juz nie wiem
17 mar 19:27
akante: inne ale to juz nie rozumiem
17 mar 19:27
Krzysiek : Np liczba b mamy rownanie x
√5=x+2 to x
√5−x=2 to teraz x przed nawias i mamy x(
√5−1)=2
teraz policzmy liczbe a . Mamy tak (2−x)
2−
√5=(x−1)(x+5) najpierw wzor skroconego mnozenia
(a−b)
2 i mamy 4−4x+x
2−
√5=x
2+5x−x−5 niewiadome na lewo wiadome na prawo i mamy
| | 9−√5 | |
x2−x2 −4x−4x=−9+√5 to −8x=−9+√5/*(−1)to 8x=9−√5 to x= |
| =a |
| | 8 | |
Zrobmy jeszcze z tak ze usuniemy niewymiwernosc z minownika liczby b i dostaniemy
| 2 | | √5+1 | | 2(√5+1) | | √5+1 | |
| * |
| = |
| = |
| =b |
| √5−1 | | √5+1 | | 4 | | 2 | |
| | √5+1 | | 2 | |
Wiec mozemy z radoscia napisac ze a=b czyli |
| = |
| |
| | 2 | | √5−1 | |
17 mar 21:22
Krzysiek : | | 9−√5 | |
ZAsugerowalem sie tym co napisales na poczatku ale przeciez nasze a= |
| wiec a≠b . |
| | 8 | |
| | √5+1 | | 2 | |
Ale z tego wszystkiego wiesz ze |
| = |
| co udowodnilisny usuwajac |
| | 2 | | √5−1 | |
niewymiernosc z mianownika . Chyba czas spac .
17 mar 21:30