dag i g
dumka: powiedzcie mi tylko jedno bo już się zaplątałam. ile to jest 11 dag i 23 g zamienić trzeba na
g.
17 mar 19:21
dumka: czy to będzie 13,3 g czy może 11,23 g
17 mar 19:22
Ola: chyba 11.23

ale nie jestem pewna.
17 mar 19:23
dumka: no właśnie tak jak patrze na to że 1 dag to 10 g czyli a 1 g to 0,1 dag to mi wychodzi ta
pierwsza opcja
17 mar 19:24
akante: i dag to 10g

czyli 133g to 11 dag i 23 g chyba
17 mar 19:25
dumka: czyli pierwsza opcja będzie dobra kto jest pewny na 100%
17 mar 19:26
Licealista: Może szybiej będzie do wspólnej jednostki (Kg)
1kg=10dag
1kg=1000g
17 mar 19:29
Anka: 1dag=10g
11*10=110g
110g+23g= 133g
17 mar 19:29
dumka: ale to ma byc zamiana na dag a nie na gramy
17 mar 19:30
Licealista: Ups. "0" jedno zjadłem
17 mar 19:30
Dominik: 11 dag = 110g
110g + 23g = 133g
17 mar 19:33
dumka: czli dag to będzie 13,3 cały czas mówie o gramach a wy zamieniacie na gramy ale i tak dzieki
nie byłam pewna ale miałam rację ok bo 133 g to inaczej 13,3 dag
17 mar 19:35
Dominik: zasugerowalem sie tym, co bylo w 1 poscie.
23g = 2,3dag
11dag + 2,3dag = 13,3dag
17 mar 19:36
dumka: ok spoko
17 mar 19:45