funkcja kwadratowa
123: Witam!
Funkcja f(x)=ax2+bx+1 najmniejszą wartośc przyjmuje dla argumentu 3, a liczba 2 jest miejscem
zerowym tej funkcji.
a)Znajdź wzór funkcji f.
b)Znajdź drugie miejsce zerowe funkcji f.
30 sie 11:22
123: wiem jak zrobic a)

znalazłem pomoc w innym poście, zaraz napisze
30 sie 11:38
123: ramiona paraboli są skierowane do góry, więc wierzchołek przyjmuje min.
2 jest miejsce zerowym funkcji
f(2)=4a+2b+1=0
4a+2(−6a)+1=0
4a−12a+1=0
−8a=−1 //(−8)
b=−6a
b=
−34
30 sie 11:49
AS: Korzystne jest sprawdzenie zadania,czy podane warunki są spełnione
miejsca zerowe,minimum.
W rozwiązywaniu (pisemnym) zadania nie zapominać o podaniu
słownej odpowiedzi. (Za to też są punkty).
30 sie 13:20
123: Dzieki AS za uwagi.
30 sie 16:39