prosze o pomoc
Daniel: W dwoch skrzynkach sa 54 pomarancze.po przelozeniu 9 pomaranczy z jednej skrzynki do drugiej,
w obu skrzynkach jest ich tyle samo.ile pomaranczy bylo poczatkowo w kazdej skrzynce?
17 mar 18:46
Dominik: dobrze przepisane?
17 mar 18:49
Dominik: a nie, wszystko sie zgadza
x − ilosc pomaranczy w pierwszej skrzynce przed przelozeniem
y − ilosc pomaranczy w drugiej skrzynce przed przelozeniem
x + y = 54
x − 9 = y + 9
rozwiaz uklad rownan
17 mar 18:51
Daniel: dobrze przepisałem zadanie z podrecznika
17 mar 18:55
Daniel: i tak samo zapisałem układ ale cos mi sie nie zgadza
17 mar 18:56
Dominik: co sie nie zgadza?
| ⎧ | x + y = 54 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | x − 9 = y + 9 | |
| ⎧ | x + y = 54 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | x − y = 18 | |
2x = 72
x = 36
y = 18
17 mar 18:59
Daniel: sliczne dzieki
17 mar 19:00