wariacje z powtórzeniami i bez powtórzeń
ala: ile jest liczb sześciocyfrowych spełniających następujący warunek:
a) wszystkie liczby są parzyste
b) wszystkie cyfry są podzielne przez 3
c) suma cyfr jest podzielna przez 5
17 mar 18:24
PW: a) niezrozumiałe
b) niechlujne
c) ujdzie pod warunkiem, że rozumiesz co to umownie znaczy suma cyfr (tak naprawdę cyfry
nie dadzą się dodawać).
To zadanie to tak z książki, czy "z głowy"?
17 mar 18:40
ala: z książki, z tematy wariacje z powtórzeniami i bez powtórzeń, a zadanie przepisałam słowo w
słowo
17 mar 18:43
PW: Autor nie wie o czym pisze.
a) Rozpatrywane liczby sześciocyfrowe mają w zapisie dziesiętnym wyłącznie cyfry 0, 2, 4, 8?
Tak to rozumiesz?
17 mar 18:54
PW: "6" zgubiłem.
17 mar 18:55
ala: nie mam pojęcia, dlatego liczyłam na jakąś pomoc
17 mar 18:57
Anka: Zadanie jest dobrze przepisane.
17 mar 19:01
Anka: a) cyfry 2,4,6,8
46 takich liczb
b) cyfry 3,6,9
36 takich liczb
17 mar 19:04
PW: Przyjmijmy, że autor miał na myśli właśnie to: liczby sześciocyfrowe, w których zapisie
występują wyłącznie 0, 2, 4, 6, 8.
Każdą taką liczbę możemy więc utożsamić z ciągiem sześciowyrazowym,w którym poszczególne
elementy należą do zbioru {0,2,4,6,8} (6−wyrazowe wariacje z powtórzeniami o wartościach w
zbiorze 5−elementowym). Jak wiadomo, wariacji takich jest 56. Byłaby to odpowiedź, gdyby nie
fakt, że wariacja, w której pierwszymi elementami są zera, nie może być uznana jako tożsama z
liczbą 6−cyfrową.
Należy więc pomyśleć tak:
Na pierwszym miejscu musi być jedna z liczb 2, 4, 6, 8, a na następnych 5 miejscach − dowolna z
liczb 0,2,4,6,8.
Sposobów utworzenia żądanych liczb jest więc
4•55
(liczbę możliwych cyfr na pierwszym miejscu mnożymy przez liczbę możliwych 5−elementowych
wariacji z powtórzeniami o wartościach ze zbioru 5−elementowego.
17 mar 19:10
PW: @Anka: Ja nie mówię, że źle przepisane, ino że autor robi wszystko, żeby go nie zrozumieli
(żeby nie powiedzieć gorzej).
A zero jest liczbą parzystą, więc rozwiązałaś źle.
17 mar 19:14